Študentska svetovalnica

svetovalnica

Zavod Študentska svetovalnica je bil ustanovljen novembra 2009, z namenom pomagati študentom na njihovi študijski poti.

 KDO SMO?

ZAVOD ŠTUDENTSKA SVETOVALNICA

Zavod Študentska svetovalnica je bil ustanovljen novembra 2009, z namenom pomagati študentom na njihovi študijski poti. Izkušnje pri delu pa smo si nabirali že veliko prej. Naša zgodovina namreč sega v leto 1989, ko je bila na Pravni fakulteti v Ljubljani ustanovljena Služba pravne pomoči za študente (SPPŠ). Z ustanovitvijo Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani se je SPPŠ preselila pod streho te organizacije, kmalu pa se je ob pravni pomoči za študente (SPPŠ) pojavila še 'sestrica' – Študentska svetovalnica, namenjena bolj socialnim vprašanjem. Združitev obeh svetovalnih služb, SPPŠ in Študentske svetovalnice, pod eno streho – Svetovalnico za vse študente, je bila logična posledica, osamosvojitev stalne dejavnosti ŠOU v Ljubljani v samostojni zavod leta 2009 pa prav tako.

Danes je Zavod Študentska svetovalnica namenjena vsem, ki jih zanima karkoli v zvezi s študijem in vsem, kar se s študijem povezuje. Naša naloga je študente informirati o njihovih pravicah in možnostih, jim svetovati, ko se znajdejo v težavah, in jih usmerjati na prave naslove.

Želimo si, da bi prav vsak, ki se na nas obrne z vprašanjem, pri nas dobil tudi pravi odgovor.

Poleg svetovanja v Študentski hiši SRCe izvajamo tudi delavnice in podporno skupino za osebe z motnjo hranjenja. Konec leta 2010 pa smo začeli tudi s cikli potopisnih predavanj z dobrodelno noto (darovana sredstva so namenjena stanovalcev Študentske hiše SRCe). Nudimo pa tudi brezplačno psihoterapevtsko pomoč, ki jo za študente izvaja specializantka psihoterapije.

Pod našo streho deluje m2 Brezplačna posredovalnica sob. m2 je brezplačen iskalnik oglasov najemniških stanovanj za študente in način oglaševanja za lastnike stanovanj.

 

ŠTUDENTSKA HIŠA SRCe

www.studentska-hisa.si

SRCe je študentska hiša, ki pod eno streho združuje svetovalne in informativne podporne dejavnosti zavoda ter možnost brezplačnega začasnega bivanja za študente v stiski.

SRCe si najlažje predstavljamo kot »varno« hišo za študente, prostor, kamor se lahko zatečejo študenti, ki so se znašli v življenjski ogroženosti zaradi kombinacije različnih okoliščin, stisk in pomanjkanja finančnih sredstev. Posebej se trudimo poskrbeti za študente, ki imajo posebne potrebe (študentske družine), so žrtve nasilja, se znajdejo v nepredvidenih socialnih stiskah, izgubijo podporo družin ali so se znašli kakšni drugačni življenjski stiski in ne najdejo pomoči ustreznih državnih institucij.