Vabljeni na nacionalni posvet "Delo danes, kariera jutri"

ŠOS logo 1

ŠOS 27. maja 2013 organizira nacionalni posvet o zaposlovanju mladih v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

VABILO ŠOS - "Prihaja nacionalni posvet "DELO DANES, KARIERA JUTRI"

 

Študentska organizacija Slovenije bo 27. maja organizirala nacionalni posvet o zaposlovanju mladih v Sloveniji. S strokovnjaki bomo v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije poskušali najti rešitve, kako izboljšati zaposljivost in zaposlovanje mladih.

Skoraj vsakodnevno lahko spremljamo objave v medijih, ki poročajo o vse bolj zastrašujočih statistikah o mladih na trgu dela. Medtem ko je povprečna brezposelnost mladih v EU v januarju 2013 okoli 23,6-odstotna, pa je stopnja brezposelnosti mladih v Sloveniji med januarjem in decembrom 2012 narasla z 16,7 na 27,1 odstotka, kar nas poleg deleža zaposlenih mladih za določen čas, tudi po skoku brezposelnosti uvršča v sam evropski vrh. Tako je bilo v Sloveniji februarja 29.399 registriranih brezposelnih mladih do 29 let. Ob tem pa se Slovenija sooča s še drugimi problemi, ki so prav tako povezani z zaposlovanjem mladih. Tudi podatki o kadrovskem štipendiranju in podjetništvu med mladimi ostajajo zanemarljivi. 

 

Kakšen je namen nacionalnega posveta?

Namen posveta je izpostaviti probleme pri prehodu mladih iz izobraževanja na trg dela ter preko soočenja različnih akterjev z relevantnih področij najti alternativne rešitve.

Cilj posveta je ugotoviti, kako izboljšati zaposljivost in zaposlovanje mladih. Na štirih delavnicah in okrogli mizi bomo ugotavljali, kako povečati učinkovitost kadrovskega štipendiranja, kako povečati interes med mladimi za podjetništvo, kako mladim olajšati prehod na trg dela in kako unovčiti neformalne delovne izkušnje, pridobljene med izobraževanjem.

Za iskanje čim bolj konstruktivnih rešitev na tem področju, je potrebna strokovna razprava, v katero je vključenih čim več deležnikov. Prostor za takšno razpravo in iskanje rešitev želimo ponuditi z letošnjim posvetom, kamor vabimo akterje s področja zaposlovanja mladih pa tudi mlade. Pričakujemo, da bomo ob izmenjavi znanja in predlogov skupaj oblikovali alternativne rešitve ter začrtali skupno pot k izboljšavam na področju zaposlovanja mladih.

Na posvetu se bomo tako posvetili štirim temam, ki vplivajo na prehod mladih na trg dela in ki bodo podrobneje obravnavane na štirih delavnicah.

 

Program posveta

8.00–9.00 Prihod in registracija udeležencev

9.00–09.30 Uvodni nagovori

9.30–10.30 Oris socialnega položaja mladih

10.30–11.00 Odmor za kavo

11.00–13.00 Delavnice:

1. delavnica: Kadrovsko štipendiranje - most med izobraževanjem in zaposlovanjem
2. delavnica: Podjetništvo med mladimi
3. delavnica: Prehod mladih na trg dela
4. delavnica: Pridobivanje kompetenc za delo med izobraževanjem

13.00–13.15 Kratek premor

13.15–13.45 Zaključne misli in povzetki delavnic

13.45–15.00 Kosilo

15.00–17.00 Okrogla miza: Delo danes, kariera jutri
Teme za razpravo:• štipendiranje • študentsko delo • pripravništvo • spodbujanje podjetništva • vloga različnih instrumentov na zaposlovanje mladih.

 

Kateri gosti bodo predstavili svoje rešitve in stališča?

Na posvetu bodo tako predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavoda RS za zaposlovanje, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Mladinskega sveta Slovenije, študentskih organizacij, akademske sfere in uspešni podjetniki.

 

Komu je posvet namenjen?

Posvet je namenjen tako predstavnikom študentskih, dijaških in mladinskih organizacij, kot tudi ostalim mladim in študentom. Poleg predstavnikov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ministrstva za gospodarstvo in razvoj, Sklada RS za razvoj kadrov in štipendije, so vabljene tudi regionalne razvojne agencije, sindikati in delodajalci. Med drugimi je iniciativo ŠOS pozdravil tudi predsednik RS Borut Pahor.

 

Se želiš udeležiti posveta?

Vsi zainteresirani študenti in ostali, ki bi se želeli dogodka udeležiti, izpolnite obrazec na spletni strani ŠOS, ki ga najdete tukaj.

 

VIR: ŠOS