Pogosta vprašanja

Kaj so »Moje izkušnje«?

»Moje izkušnje« so potrdilo o delovnih izkušnjah, pridobljenih preko študentskega dela. Storitev prinaša kvaliteten informativen pregled preteklih delovnih aktivnosti. Mladi lahko elektronsko dostopajo do storitve, si potrdilo »Moje izkušnje« shranijo v PDF dokument ali ga natisnejo in predložijo kot dokazilo potencialnemu delodajalcu ter si tako povečajo možnosti zaposlitve. Hkrati je to pridobitev tudi za delodajalce, saj bodo dobili enostaven in verodostojen pregled vseh znanj, ki jih je študent/dijak pridobil v času študija.

»Moje izkušnje« je storitev trenutno dostopna za člane e-Študentskega Servis v osebnem servisu na www.studentski-servis.com. Pripravljena je z razlogom, da člani lahko sproti in enostavno beležijo znanja in spretnosti, ki so jih pridobili s študentskim delom.

 

Izgled dokumenta »Moje izkušnje«.

moje izkusnje

Tukaj si lahko ogledaš dokument.

 

Kaj so kompetence?

Kompetence  so ključne značilnosti vedenja zaposlenih, ki so osnova za učinkovito delovanje na delovnem mestu. Pomenijo sklop znanj, veščin, razvijanje sposobnosti, spretnosti in tudi osebnostnih lastnosti, vrednot, motivacije, samopodobe, čustev, vzorcev razmišljanja ipd.
Kompetence pokažejo kaj dejansko lahko narediš in tvoj odnos do dela. Kažejo se v uspešno opravljenem delu glede na postavljene zahteve, v tvojem ravnanju v različnih delovnih in tudi življenjskih situacijah.

 

Ali lahko naredim izbor delovnih izkušenj?

Nabor delovnih izkušenj »Moje izkušnje« se za obdobje od leta 2005 naprej  beleži vsem dijakom/študentom, ki ste delali prek e-Študentskega Servisa. Nabor kompetenc so pripravili strokovnjaki iz Zavoda Nefiks in iz kadrovske službe e-Študentskega Servisa, ki se že desetletja ukvarjajo s tem. Pri vsakem delu je napisan delodajalec, število opravljenih ur in osnovna kompetenca, ki si jo z delom pridobil/a. Ta del je avtomatski in smo ga naredili na e-Študentskem Servisu skupaj z Nefiksom. Nato pa imaš še možnost, da obkljukaš dodatne kompetence oz. znanja, ki si jih po svoji oceni pridobil/a pri opravljanju dela.

 

Ali delodajalci priznavajo zabeležene izkušnje?

Delodajalci čedalje bolj upoštevajo izkušnje, pridobljene z delom v času študija. Po naših podatkih večina delodajalcev meni, da je delo preko študentskega servisa v času šolanja koristna izkušnja za zaposlitev. Mnogi študentje v zadnjih letnikih pred koncem študija opravljajo dela, povezana s smerjo študija. V procesu selekcije delodajalci vse pogosteje iščejo dokaze, da si razvil/a kompetence za uspešno opravljanje dela v okviru dosedanjih izkušenj. S tem dobijo potrditev in dokaz, da boš lahko delovno nalogo opravil/a tako, kot se na delovnem mestu pričakuje.

 

Ali delodajalec lahko preveri zabeležene izkušnje? Kako?

Da. V primeru, da bi delodajalec želel preveriti verodostojnost zabeleženih izkušenj lahko to kadarkoli preveri pri kadrovski službi na e-Študentskem Servisu - piše na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

 

Kako naj izberem prave/relevantne kompetence?

Kompetence se merijo in obravnavajo glede na specifično delovno nalogo, ki  si jo opravljal/a na določenem delovnem mestu. Pomembno je, da se bo pri izbiri kompetenc predstavljaš sebe in tako izbereš pravilne kompetence, ki bodo tudi ključne za želeno zaposlitev.

 

Piše mi administrativna dela, delam trženje, kaj naj naredim?

Če ti na napotnici piše, da si pri podjetju delal/a administrativna dela, se ti zabeležijo kompetence, ki so primerne administrativnim delom. Če delaš trženje ti predlagamo, da naročiš novo napotnico, da se ti izpišejo kompetence, ki sodijo k trženju.

 

Nimam več statusa, ali lahko izvozim delovne izkušnje?

Da. Izkušnje si lahko natisneš od leta 2005 naprej. Člani e-Študentskega Servisa lahko dostopate do svojega osebnega servisa tudi po preteku statusa.

 

Kaj je Nefiks?

Neifks je projekt priznavanja, uveljavljanja in evidentiranja neformalno pridobljenih znanj, ki jih posameznik pridobi od 14. leta naprej. E-nefiks je spletna različica fizičnega Nefiksa, ki kroži med uporabniki že več kot 8 let. Nefiks ti pomaga beležiti vse kompetence (znanja, spretnosti, sposobnosti), ki jih pridobivaš skozi delavnice, seminarje, tečaje, konference, projekte, prostovoljno delo, glasbo, šport, samostojno učenje in še kaj! Nefiks je produkt Zavoda Nefiks, ki je glavni partner projekta "Moje izkušnje". Nefiks je širši od "Mojih izkušenj", ker zajema 6 področij, "Moje izkušnje" pa zajemajo le beleženja neformalnega znanja pridobljenega s študentskim delom, a gre v večje detajle. Več o sistemu Nefiks si lahko prebereš na njihovi spletni strani na tej povezavi.