Zveza ŠKIS

skis

Zveza ŠKIS - Zveza študentskih klubov Slovenije. 57 klubov, šest regij in en ŠKIS!

 Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) je organizacija, ki pod svojim okriljem združuje 52 študentskih klubov (in 5 pridruženih članov) iz lokalnih okolij po vsej Sloveniji. Klubi so po eni strani avtonomni pri svojem delovanju, po drugi strani pa se zaradi izmenjave dobrih praks in z namenom izboljšanja svojega delovanja povezujejo v šest slovenskih regij ter končno v Zvezo ŠKIS oziroma Svet študentskih organizacij lokanih skupnosti (Svet ŠOLS), ki kot tak predstavlja enega od štirih stebrov Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Kot samostojna organizacija skrbi za smotrno in namensko delovanje študentskih klubov. Preko svojih projektov klubom omogoča praktično izobraževanje aktivistov, jim svetuje pri njihovem delovanju, rešuje morebitne težave, konec koncev pa poskrbi za povezanost klubov in hkrati tudi mladih z vseh regij Slovenije. Z vzpostavitvijo Pridnostnega sklada klubi Zvezi ŠKIS tudi poročajo o svojem transparentnem delovanju, kar posledično vpliva na dvig kakovosti lokalnih študentskih klubov in študentskega organiziranja nasploh.

Z organizacijo okroglih miz o aktualnih tematikah in potrebah študentov v vseh lokalnih okolij skrbi za oblikovanje mladinskih politik in tvori številne programske dokumente. Zveza ŠKIS sodeluje pri pogajanjih z vlado ter s socialnimi partnerji v okviru Študentske organizacije Slovenije, prav tako pa tudi v delovnih skupinah vlade za študentska vprašanja. Kot ena izmed članic Mladinskega sveta Slovenije se Zveza ŠKIS uvršča med najpomembnejše nacionalne projektne in izobraževalne institucije, ki zastopajo mlade v Sloveniji.


Sama Zveza je sestavljena iz štirih organov, in sicer:

  •    Glavni odbor Zveze ŠKIS in Sveta ŠOLS;
  •    Upravni odbor operativnega dela Zveze ŠKIS;
  •    Nadzorna komisija Zveze ŠKIS in Sveta ŠOLS;
  •    Varnostni svet Zveze ŠKIS in Sveta ŠOLS.

Skupno Zvezo ŠKIS oblikuje več kot 70 aktivistov, ki skrbijo za njeno delovanje, izvedbo projektov, pomoč klubom in pripravo vsebin. Tako znotraj Zveze delujejo še naslednje skupine:

  •    Odbor za socialo in zdravstvo;
  •    Odbor za visoko šolstvo;
  •    Mednarodni odbor;
  •    Odbor za dijake;
  •    Odbor za izobraževanje;
  •    Skupina za pravno pomoč.


Škisova tržnica? Da tudi to. Ampak še veliko več!

Zveza ŠKIS je dejansko tista, ki skrbi, da študentski klubi delujejo, tako kot morajo, služijo svojemu namenu ter študentom in dijakom omogočajo projekte, ki jim pomagajo pri študiju in obštudijskih dejavnostih. Deluje na območju celotne Slovenije, njeni projekti pa se izvajajo predvsem na območju Ljubljane. Za klubske aktiviste pripravlja številna izobraževanja, motivacijske vikende, športne, kulturne ter nenazadnje tudi zabavne dogodke.

Škisova tržnica je prireditev, ki je noben študent ali študentka ne bi smela zamuditi. Vsako leto v Ljubljani poteka v začetku meseca maja, v Mariboru pa v začetku oktobra. Sonce, zelena trava in dobra družba je recept za sprostitev in odličen dan za druženje.

Zveza ŠKIS poleg vseh izobraževanj in delavnic za študentske klube, za člane vseh študentskih klubov prireja tudi vikend smučanja in smučarsko tekmo, poimenovano Vsi na ŠKIS, kjer se srečajo mladi iz celotne Slovenije in uživajo na snegu ter smučanje končajo z zabavo ob dobri glasbi. Za vse klubovce organizira turnir v dvoranskem nogometu in košarki (ŠKIS gol in ŠKIS koš) za klubovke pa plesni tečaj V ritmu ŠKISa. ŠKIS sodeluje tudi pri vseslovenski študentski krvodajalski akciji »Častim pol litra«, kjer s pomočjo študentskih klubov zbere ogromno krvodajalcev po vsej Sloveniji.

V septembru ŠKIS organizira tudi Sejem rabljenih učbenikov v ljubljanskih križankah, za vse dijake, ki si lahko rabljeno literaturo kupijo po izjemno ugodnih cenah. Škisovi dnevi zdravega življenja potekajo vsako leto spomladi, kjer se poleg brezplačnega zdravega zajtrka v Rožni dolini zvrsti še obilo brezplačnih športnih delavnic za zdravje in dobro počutje študentov.

Poleg vseh dobro obiskanih in uporabnih projektov pa je ŠKIS konstantno aktiven na področjih sociale in zdravstva, visokega šolstva ter mednarodnega sodelovanja in dijaškega delovanja. To so osnovne teme, ki jim namenja največ pozornosti in čez celo študijsko leto skrbi za vsebine, ki jih sproti posreduje študentskim klubom in študentom preko svoje spletne strani in Facebook profila.

Več o Zvezi ŠKIS si lahko preberete na njihovi spletni strani.