Evropska prestolnica mladih Maribor 2013

Evropska prestolnica mladih Maribor

Evropska prestolnica mladih - Maribor 2013. Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga podelijo posameznemu evropskemu mestu za obdobje enega leta.

O MB 2013

Sosutvarjaj Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013!

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 želi omogočiti mladim, da so redno informirani, da aktivno sodelujejo v družbi oz. v lokalni skupnosti in s tem sami soustvarjajo nove priložnosti za boljšo prihodnost. Projekt s seboj prinaša marsikatero pozitivno lastnost, med najpomembnejše vidike sodi izboljšanje stanja vsakdanjega življenja mladih, ne samo v času aktivnosti prestolnice temveč tudi kasneje.

Program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 je v osnovi namenjen mladim, starostni skupini med 15. in 29. letom starosti, vendar si EPM Maribor 2013 prizadeva vključevati tako mlajše kot tudi starejše oz. poudarja pomen medgeneracijskega sodelovanja. Program je usmerjen na aktualno problematiko mladih. Večanje zaposljivosti in zaposlenosti, reševanje stanovanjske problematike, spodbujanje prostovoljstva, medkulturno povezovanje, aktivno udeležbo mladih, priznavanje neformalnega izobraževanja, krepitev strukturiranega dialoga, spodbujanje mobilnosti mladih, ekologije, kulturnega ustvarjanja in medgeneracijskega sodelovanja.

Pomemben del ekipe predstavljajo prostovoljke in prostovoljci EPM Maribor 2013, ki pomagajo pri soustvarjanju in s svojim delom širijo zavest o pridobitvi neformalnega znanja med mladimi. V Pisarni Evropske Prestolnice mladih smo prepričani, da njihova srčnost in znanje še posebej prispevata k kvaliteti projekta, hkrati pa prostovoljstvo dviguje moč EPM Maribora 2013 na višjo raven.

Evropska prestolnica mladih je naziv, ki ga izbranemu mestu za eno leto podeli Evropski mladinski forum. Mestna občina Maribor je prejela naziv za leto 2013 in bo nasledila Evropsko prestolnico mladih Braga 2012 (Portugalska), leta 2014 pa se naziv seli v grški Solun (Thessaloniki), v Mariboru, na zaključni slovesnosti Generalne skupščine Evropskega mladinskega foruma je naziv za leto 2015 pridobilo romunsko mesto Cluj-Napoca.

Mesto in hkrati tudi država, ki se ponaša z nazivom Evropska prestolnica mladih, tako dodatno obogati svoj mednarodni ugled. Pridobljen naziv obvezuje mesto, da bo razvijalo znamko »Mladim prijazno mesto«, kar za izbrano prestolnico pomeni, da bo ustvarjala okolje, ki bo mlade spodbudilo oz. spodbujalo ter jim omogočalo razvoj osebnih potencialov, samozaupanja in ustvarjalnosti.

Dodatne informacije o vsebini in dogodkih pa lahko najdete na Facebooku fb.me/mb2013si ali na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

V okviru strategije Mestne občine Maribor je bil leta 2008 ustanovljen Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor (MOM). MoM z Uradom za kulturo in mladino pokriva področje mladine v lokalni skupnosti, s tem zagotavlja normativne in druge pogoje za razvoj in vključevanj mladinskih vsebin v politike, ki zadevajo mlade. S tem spodbuja aktivno participacijo mladih, zagotavlja sofinanciranje mladinskih programov in projektov in organizacij, ki izvajajo mladinske programe in projekte ter vlaga v mladinsko infrastrukturo.

Sprejeti akti (Odlok o mladini v Mestni občini Maribor in Pravilnik o sofinanciranju mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor ter s sklepom Mestnega sveta MOM 31. marca 2009 je imenovana Komisija za mladinska vprašanja Mestne občine Maribor). Njihovo namen je ciljno usmerjeno in sistematično delo na področju mladine, hkrati pa zagotavljajo sodelovanje mladih in njihovih predstavnikov z lokalno skupnostjo. V letu Evropske prestolnice mladih se bo v Mariboru izoblikoval strateški dokument Lokalnega programa mladih v Mestni občini Maribor, ki temelji na mladinskem delu v preteklih petih letih.

Z letos pridobljenim certifikatom se lahko Maribor ponaša tudi z nazivom Mladim prijazna občina, ki je bil podeljen za obdobje 2012-2016.

 

O EPM

Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga podelijo posameznemu evropskemu mestu za obdobje enega leta. V tem letu je izbrani prestolnici dana priložnost, da z raznolikim programom predstavi, kako je mladina v mestu povezana s svojo kulturo, družbenim, političnim in gospodarskim življenjem in razvojem. EPM spodbuja izvajanje novih idej in inovativnih projektov v zvezi z aktivno udeležbo mladih v družbi in skuša predstaviti zgled za nadaljnji razvoj mladinskih politik v drugih evropskih občinah.

S pridobitvijo naziva EPM se vsako izbrano mesto zaveže, da bo ustvarilo bolj enotno in povezano okolje. To pomeni, da mesto ne bo imelo koristi samo v času, ko je nosilec naziva, ampak tudi v prihodnosti. Gre za dolgoročne koristi vsakega mesta - porast turizma in mednarodnega spoštovanja, občutek odgovornosti in sodelovanja mladih, ki pomagajo k bolj zdravi in srečnejši skupnosti kot celoti.

Mesto Rotterdam (Nizozemska) je bilo v letu 2009 prvo mesto, ki je nosilo naziv EPM. Evropski mladinski forum je po izboru žirije naziv EPM za leto 2010 podelil Torinu (Italija), za leto 2011 Antwerpnu (Belgija), za leto 2012 Bragi (Portugalska). V prihajajočem letu, letu 2013, bo mesto Maribor (Slovenija) nosilec naziva EPM. Leta 2014 bo naziv prejelo mesto Thessaloniki (Grčija).

 

Več o Evropski prestolnici mladih si lahko preberete na njihovi spletni strani.